Ze života prodejce na trzích aneb trh je život sám

Od té doby, co se občas účastním trhů coby prodejce, se na tyto akce už dívám jinak. 🦋 Je to vždycky velký zážitek.

Součástí je práce mnoha dnů předem, kdy se vyrábí zboží, pomalu se ladím a pečlivě vše balím do krabic a hlavně nic nezapomenout, proboha.
Pro jednou se zvládne i to brzké vstávání, potřebuji pomoc s nakládáním těžkých krabic, stres s parkováním, naštěstí ne dnes, svěží liduprázdné ráno plné očekávání, kdy jsem naposledy byla v tuhle hodinu vzhůru? Hlavně ještě kafe, než to začne.
 
Několikahodinové stání, a to je teprve poledne, zapomněla jsem si vzít totiž židli, kde asi zůstala, tak si ji půjčím z náměstí, nikomu to snad nevadí.
 
Strach z deště, když se zvedá vítr, pochmurné rozmluvy o směru mraků s ostatními, nečekané krásné úsměvy, ale taky úhybné oční kontakty, co zamrzí.
 
Baví mě být na chvíli extrovertem a jít lidem trochu naproti, je to jen hra o vzájemné energii, jen mít tu odvahu i jindy.
 
Venčí tu různé druhy psů, co jim musí být děsné vedro, jsou tak zpomalení, že se sotva očichají, je moc teplo na rvačky, soucitná rozmluva pejskařek o psí dietě hned před stánkem, hlavně ať tu nečůrají, prosím.
 
Malý psík v nosítku jako dítě, dítě v nosítku malé jako králíček, na chvíli si vzpomenu na ten čerstvý mateřský pocit, tetování roztomilých kočiček na stárnoucí paži a nejkratší kraťásky na celém trhu.
 
Velký prodej staré paní, od které jsem to nečekala, slyším příšerný hit z osmdesátek, jehož slova se mi automaticky vybavují, a navíc se mi chce dokonce tancovat, odhaduji stádia zamilovanosti podle chování mileneckých párů, domluvy na záchod, když je málo lidí, chvíli mi to tu pohlídej, jo?
 
Krásná holka, co po ní pokukuje znuděný pán, když se manželka naklání k paprikám. Děti utahaných matek vypadají nejvíc k zulíbání, nečekaná setkání a příběhy peněženek zákazníků.
 
Je to prostě zábava. 🙂
 
Každopádně jmenovitě:
 
🌸 Děkuji kamarádovi z Troji, který mi dnes pomohl s nakládkou a dovezl mě na místo i v nesmyslně brzkou hodinu, protože jsem ještě nevěděla, jak to zrovna na tomto trhu ve skutečnosti chodí.
 
🌸 Díky za nečekané návštěvy kamarádů nebo minulých zákazníků, fakt mě to potěšilo, že jste dorazili!
 
🌸 Především ale díky moc všem, kteří u mě dnes nakoupili, povídali si, nebo aspoň ocenili mou práci. Potěší to, zahřeje, zaplatí to pár složenek, ale hlavně to dává smysl mé práci!
 
Bez vás to nezvládnu!
 
🌸 Pokud jste si dnes vzali jen vizitku, ozvěte se prosím v budoucnu. I proto chodím na tyto živé akce. Zkuste nezapomenout, ráda vám splním sny, když dostanu příležitost.
 
🌸 A nakonec nesmím zapomenout na skvělou atmosféru, která dnes vládla mezi prodejci.
 
Díky veselé zelinářce od naproti za ochutnávku melounu, za barter voňavých svíček se sousedkou odvedle, za blbnutí s kouřovým dřívkem s dalším sousedem a za povídání o životě s dalšími milými lidmi okolo. Skvělá společnost se počítá a rozhodně není samozřejmá.

Choďte prosím dál na trhy, pokud mají existovat a podpořte vaše lokální výrobce čehokoliv! Díky!

Zpět do obchodu